Dania obiadowe

czwartek, 02 maja 2013

To nic innego jak mielony z ziemniakami, tylko że w nowej, bogatszej smakowo wersji. Świeża bazylia i oregano, szczypta elegancji za sprawą szafranu... Tego trzeba spróbować :)

Kotleciki drobiowe z szafranowym puree

Składniki na kotleciki drobiowe (6 dużych):

  • 2 filety z kurczaka (ewentualnie filet z indyka)
  • 6 gałązek oregano (oderwane listki)
  • 5-8 listków bazylii
  • 5 dag startego żółtego sera
  • sól
  • kolorowy pieprz
  • szczypta kardamonu
  • 1/2 łyżeczki musztardy dijon
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 jajko
  • 2 kromki chleba tostowego (bez skórek)
  • 1/2 szklanki mleka

Przygotowanie:

Filety umyć, osuszyć i zmielić. Chleb tostowy namoczyć w mleku i odstawić, oregano i bazylię umyć, osuszyć i drobno posiekać. Do mięsa mielonego dodać jajko, zioła, starty żółty ser, odciśnięte z nadmiaru mleka pieczywo tostowe, musztardę, paprykę i kardamon. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym kolorowym pieprzem. Wszystko dokładnie wymieszać i odstawić na około godzinę do lodówki, by mięso przeszło aromatem ziół. Po tym czasie uformować kotleciki ( u mnie 6 dużych) i usmażyć na niewielkiej ilości oleju - powinny się ładnie przyrumienić. Przełożyć do goracego naczynia żaroodpornego i trzymać w cieple.

Szafranowe puree:

  • 70 dag ziemniaków
  • 2 ząbki czosnku
  • woda
  • 1/3 łyżeczki nitek szafranu
  • 2 łyżki masła
  • 4-5 łyżek słodkiej śmietanki (30%)
  • kolorowy pieprz
  • sól

Przygotowanie:

Ziemniaki i czosnek obrac, wypłukać i ugotować (woda powinna zakrywać ziemniaki). Szafran rozetrzec na proszek, dodać dwie łyżki gorącej kartoflanki (wody z gotowania ziemniaków) i rozmieszać. miękkie, nawet lekko rozgotowane ziemniaki odcedzić (czosnek pozostawić). Dodać rozpuszczony szfran, miękkie masło i śmietankę, dokładnie rozgnieść za pomocą tłuczka na puree. Doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać.

Dodatkowo:

  • rukola
  • pomidorki koktajlowe

Na talerz nałożyć kilka łyżek puree, wygładzć, ułożyc listki rukoli, położyć kotlecik drobiowy, udekorować pomidorkami koktajlowymi i podawać.

Kotleciki drobiowe z szafranowym puree

 

 



poniedziałek, 15 kwietnia 2013

Pyszne, chrupiące, aromatyczne. Tak przygotowane ziemniaki stanowią wspaniały dodatek do posiłku, a także świetnie smakują z różnymi sosami, np. czosnkowym czy tzatziki.

Pieczone ziemniaczki

Składniki:

  • 5-6 dużych ziemniaków
  • sól
  • pieprz
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • słodka mielona papryka
  • ulubione zioła: rozmaryn, tymianek czy zioła prowansalskie
  • 2 ząbki czosnku

Przygotowanie:

Ziemniaki obrać, wypłukać i pokroić w słupki, przełożyć do garnka, zalać wodą, posolić i podgotować przez około 15-20 minut (powinny być jeszcze twardawe). Odcedzić, przelać zimną wodą i przełożyć do miski. Ziemniaki polać oliwą z oliwek, posolić, dodać 1 łyżeczkę słodkiej papryki, 2 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę, ulubione zioła i świeżo zmielony pieprz do smaku. Wszystko dokładnie wymieszać, uważając żeby nie rozpadły się ziemniaki. Przełożyć na blachę wyłożoną folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Piekarnik nagrzać na 200 stopni. Do nagrzanego wstawić blachę i piec przez około 20 minut. Ziemniaki powinny się lekko zrumienić.

Podawać jako dodatek obiadowy lub jako samodzielne danie z ulubionym sosem.

Pieczone ziemniaczki

środa, 13 marca 2013

Mój sposób na "zwykłego mielonego" :)

Jaskółcze gniazda

Składniki (na 15 porcji):

  • 80 dag mięsa mielonego z indyka
  • 15 jajek przepiórczych
  • 1 jajko
  • czerstwa bułka
  • 1 szklanka mleka
  • 1 średnia cebula
  • 1 szklanka bułki tartej
  • 1 duża łyżka kaparów
  • łyżeczka curry
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia

Przygotowanie:

Jajka przepiórcze ugotować w osolonej wodzie - około 4 minuty od momentu zagotowania, wystudzić, obrać. Bułkę namoczyć w mleku. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę i podsmażyć na złoto. Do mięsa mielonego dodać jajko, odsączoną bułkę, podsmażoną cebulkę, posiekane kapary, doprawić curry, solą i pieprzem, wszystko dokładnie połączyć (wyrobić ręką). Z masy formować kulki, w środku każdej powinno znaleźć się jajeczko przepiórcze. Jaskółcze gniazda obtoczyć w bułce tartej i smażyć na rozgrzanym oleju z obu stron na złoto. Jeśli potrawy nie podajemy od razu możemy przełożyć nasze "kotlety" do naczynia żaroodpornego i wstawić na 10 minut do piekarnika nagrzanego na 200 stopni tuż przed podaniem.

Jaskółcze gniazda

czwartek, 07 marca 2013

Ostatnio polubiłam meksykańskie smaki, dlatego dziś moja wariacja na temat burrito.

Burrito

Składniki:

  • 50 dag mięsa mielonego (u mnie wołowo - wieprzowe)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 puszki krojonych pomidorów bez skórki
  • 3 łyżki salsy pomidorowej
  • 2 ostre papryczki
  • garść kolendry
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki kuminu
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • olej do smażenia

Dodatkowo:

  • 10 tortilli ( z przepisu http://reniawkuchni.blox.pl/2012/10/Domowa-tortilla.html - podwójna porcja)
  • 10 dag startego żółtego sera

Na patelni rozgrzać olej, dodać mięso i smażyć na rumiano. Cebulę obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać i drobno posiekać, następnie dodać do mięsa. Smażyć do momentu zeszklenia cebuli. Następnie dołożyć pomidory, koncentrat, salsę pomidorową, posiekane ostre papryczki i osączoną fasolę. Dusić około 15 minut. Pod koniec dodać posiekaną kolendrę, doprawić solą, pieprzem, cukrem, kuminem i słodką papryką. Jeszcze chwilę dusić.

Na przygotowane tortille nałożyć po około 3 łyżki farszu i zwijać, układać obok siebie w naczyniu żaroodpornym. Całość posypać startym żółtym serem i zapiekać w 200 stopniach przez 15 minut.

Burrito podałam z surówką Colesław i pomidorową salsą.

Burrito

piątek, 22 lutego 2013

 Pyszne! taka mała pizza, każda może być inna :) Fajna propozycja na weekend i dla tych, którzy nie mogą się zdecydować na co mają ochotę ;) Przepis podpatrzony na http://sweet-fun.blogspot.com/2012/06/pizzerinki-z-sosem-zioowym.html. 

Pizzerinki

Składniki:

  • 60 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 300 ml ciepłej wody
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka masła

Przygotowanie:

Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Zaczynamy od przygotowania rozczynu z drożdży. Drożdże pokruszyć, dodać cukier i kilka łyżek ciepłej (ale nie gorącej!) wody, wymieszać - powinniśmy uzyskać konsystencję gęstej śmietany. Rozczyn odstawić pod przykryciem w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Mąkę przesiać, dodać sól i wymieszać, na środku zrobić "dołek", dodać rozczyn z drożdży, pozostałą ciepłą wodę, oliwę i łyżeczkę masła, wyrobić elastyczne ciasto. Ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 30-40 minut (powinno zwiększyć dwukrotnie swoją objętość).

Sos:

  • puszka pomidorów bez skórki (mogą być krojone)
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżeczka ziół prowansalskich
  • świeże zioła: oregano i bazylia (w sumie garść)
  • sól, pieprz
  • 1/2 łyżeczki cukru

Dodatki:

  • żółty ser
  • ananas
  • szynka
  • salami
  • papryka
  • oliwki
  • cebula

Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy pomidory, gdy lekko zgęstnieją dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę i zioła, sos gotujemy na wolnym ogniu, aż zgęstnieje. Doprawiamy cukrem, solą i pieprzem.

Piekarnik nagrzewamy na 250 stopni. Wyrośnięte ciasto dzielimy na 6 kawałków, formujemy okrągłe placki (możemy je lekko rozwałkować). Na każdy z nich nakładamy porcję sosu i rozsmarowujemy. Posypujemy startym żółtym serem i nakładamy nasze ulubione dodatki. U mnie wersja hawajska: szynka i ananas oraz bardziej męska: salami, cebula, oliwki i papryka. Pizzerinki pieczemy około 5-10 minut (brzegi powinny się lekko zrumienić).

Pizzerinki

 
1 , 2 , 3 , 4
MOJE INSPIRACJE