środa, 08 stycznia 2014
Karnawałowe szaleństwo trwa... Może pomidorki z sałatką znajdą się wśród Waszych imprezowych propozycji ;)

Pomidory faszerowane sałatką
Składniki:
  • 2 średnie pomidory
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 2 plasterki szynki
  • pół małej cebulki
  • kawałek czerwonej papryki (marynowanej bądź świeżej)
  • kiełki rzodkiewki (lub inne ulubione)
  • sos balsamiczny
  • 1 łyżka majonezu
  • kilka listków bazylii
  • sól, pieprz
Przygotowanie:

Pomidory dokładnie myjemy, odcinamy "czapeczki", usuwamy miąższ i odkładamy na kilka minut (rozcięciem do dołu, np. na papierowym ręczniku, by odciekł nadmiar soku). W tym czasie przygotowujemy farsz: szynkę, cebulę i paprykę kroimy w drobną kostkę, dodajemy starty żółty ser oraz majonez, doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy. Pomidorki faszerujemy przygotowaną sałatką, przykrywamy "czapeczkami, dekorujemy listkami bazylii. Na talerzyku układamy opłukane i osuszone kiełki rzodkiewki, na środku pomidor, całość polewamy sosem balsamicznym i podajemy.

Pomidory faszerowane sałatką
00:19, natka23031 , Przystawki
Link Komentarze (2) »
niedziela, 05 stycznia 2014

Wyjątkowe ciasto na bazie serka waniliowego, bez dodatku jajek. Warto spróbować! :)

Jabłecznik

Składniki:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 20 dag serka waniliowego
  • 2/3 szklanki cukru pudru
  • 2 opakowania cukru wanilinowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Dodatkowo:

  • 8 dużych jabłek
  • cynamon 
  • cukier puder

Przygotowanie:

Z podanych składników szybko zagniatamy ciasto i dzielimy je na dwie części, rozwałkowujemy. Jabłka obieramy, kroimy na pół i usuwamy  gniazda nasienne. Blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy pierwszą część ciasta, układamy połówki jabłek (przecięciem do dołu), posypujemy cynamonem (jeśli są kwaśne również cukrem pudrem), przykrywamy drugą częścią ciasta. Ciasto nakłuwamy  w kilku miejscach widelcem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Ciasto pieczemy około 60 minut.

Po wystudzeniu możemy je posypać cukrem pudrem lub polukrować.

Jabłecznik

Źródło: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/09/Jablecznik-Ten-najlepszy.html

13:07, natka23031 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
czwartek, 02 stycznia 2014

Pyszne, delikatne czekoladowe ciasto i krem na bazie wiórek kokosowych - rolada marzenie :)

Rolada bounty

Biszkopt:

  • 4 jajka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1/2 szklanki mąki
  • 3 łyżki kakao
  • 60 g stopionego masła

Białka ubij na sztywną pianę, stopniowo dodawać cukier i ubijać, aż piana będzie lśniąca. Dodawać po 1 żółtku, cały czas miksując, wlać masło. Delikatnie wsypać mąkę i kakao, wymieszać. Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec 10-12 minut. Na blat połóż ścierkę, przełożyć roladę i delikatnie ściągnąć papier. Roladę zwijamy i odstawiamy do wystygnięcia.

Masa:

  • 3 szklanki mleka
  • 1/4 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy
  • 20 dag masła
  • 20 dag wiórek kokosowych

Do garnka wlej 2 i 1/2 szklanki mleka i zagotuj, a następnie wsypać cukier, kokos i gotować około 10 minut. Dodaj pokrojone masło i wymieszaj. W reszcie mleka rozpuścić budyń i wlać do masy kokosowej. Ugotować i ostudzić (masa powinna być lekko ciepła).

Delikatnie rozwinąć roladę i posmarować masą kokosową, ponownie zwinąć i odstawić na minimum 3 godziny do lodówki.

Rolada bounty

Źródło: http://anyzkowo.blogspot.com/2013/04/rolada-bounty.html

14:41, natka23031 , Ciasta
Link Komentarze (3) »
niedziela, 29 grudnia 2013

Bajeczne ciasto ;) Delikatne, lekkie na puszystym biszkopcie... Polecam! :)

Shrek

Składniki na biszkopt:

  • 4 duże jajka
  • 4 łyżki cukru
  • 4 łyżki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżki budyniu waniliowego
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 1 szczypta soli

Białka oddzielamy od żółtek, a następnie ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Do piany dodajemy stopniowo oba cukry i miksujemy aż piana będzie mocno błyszcząca. Dodajemy po jednym żółtku i miksujemy, aby masa była puszysta. A następnie wsypujemy mąkę przesianą z budyniem i mieszamy delikatnie łyżką, do połączenia składników.

Ciasto przelewamy do prostokątnej blachy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 25 minut.

Masa budyniowa:

  • 900 ml zielonego soku Pysio
  • 3 budynie waniliowe bez cukru

Budynie mieszamy ze szklanką soku. Resztę soku zagotowujemy w garnku i przygotowujemy budyń. Do czasu zgęstnienia intensywnie mieszamy trzepaczką, aby nie powstały grudki.

Gorący budyń wylewamy na przestudzony biszkopt i odstawiamy do całkowitego wystygnięcia.

Masa śmietanowa:

  • 500 ml śmietanki 30% lub 36%
  • 2 galaretki agrestowe
  • 2 łyżki cukru pudru

Dwie galaretki rozpuszczamy w 250 ml i odstawiamy do całkowitego wystudzenia. śmietankę ubijamy na sztywno, pod koniec ubijania dodajemy cukier puder. Do ubitej śmietanki dodajemy zimną galaretkę i miksujemy do chwili połączenia się składników.

Dodatkowo:

  • 2 opakowania ciastek typu delicje
  • 1 galaretka agrestowa

Na zimnym zastygnięty budyń wykładamy masę śmietanową, wyrównujemy wierzch i wstawiamy do lodówki na około pół godziny. Na wierzchu układamy delicję. W czasie kiedy ciasto tężeje, rozpuszczamy kolejną galaretkę w 350 ml wrzątku. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia, a następnie wylewamy ją na wierzch ciasta.

Ciasto najlepiej pozostawić w lodówce na całą noc.

Shrek

Inspiracja: http://gotowaniecieszy.blox.pl/2013/08/Ciasto-Shrek.html

20:32, natka23031 , Ciasta
Link Dodaj komentarz »
poniedziałek, 02 grudnia 2013

Przepyszne ciasto, znane głównie z rodzinnych imprez pod nazwą Pychotka :)

Pani Walewska

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrobić, a następnie podzielić na dwie równe części.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na koniec wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 10 dag płatków migdałowych
  • słoiczek dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego ;) )

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować połowę ciasta, przełożyć do formy, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę bezy i posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40  minut. W taki sam sposób przygotować drugi placek. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migadałowego
  • 20 dag masła
  • kilka kropli amaretto (u mnie 2 łyżki)

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z dodatkiem cukru. 2 żółtka, obie mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać/zmiksować, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń (należy często i dokładnie mieszać, aby nie utworzyły się grudki lub co gorsze, aby budyń nie przypalił się). Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo (po łyżce) dodawać  zimny budyń, a następnie kilka kropli amaretto, zmiksować.

Przygotowanie ciasta:

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą budyniową. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pani Walewska

23:10, natka23031 , Ciasta
Link Komentarze (1) »
 
1 , 2 , 3 , 4 , 5 ... 25
MOJE INSPIRACJE