Blog > Komentarze do wpisu

Pani Walewska

Przepyszne ciasto, znane głównie z rodzinnych imprez pod nazwą Pychotka :)

Pani Walewska

Składniki ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 20 dag masła
  • 6 żółtek

Wszystkie składniki dokładnie i szybko wyrobić, a następnie podzielić na dwie równe części.

Składniki na bezę:

  • 6 białek
  • 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru

Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodawać stopniowo cukier. Na koniec wsypać łyżeczkę mąki ziemniaczanej i delikatnie wymieszać.

Dodatkowo:

  • 10 dag płatków migdałowych
  • słoiczek dżemu porzeczkowego (najlepiej domowego ;) )

Przygotowanie:

Formę wyłożyć papierem do pieczenia. Rozwałkować połowę ciasta, przełożyć do formy, posmarować dżemem porzeczkowym, wyłożyć połowę bezy i posypać płatkami migdałowymi. Tak przygotowane ciasto wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec około 40  minut. W taki sam sposób przygotować drugi placek. Upieczone ciasta wystudzić.

Masa:

  • 2 szklanki mleka
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżki mąki pszennej
  • 2 żółtka
  • 3 łyżki cukru
  • 16 g cukru migadałowego
  • 20 dag masła
  • kilka kropli amaretto (u mnie 2 łyżki)

1 i 1/2 szklanki mleka zagotować z dodatkiem cukru. 2 żółtka, obie mąki i 1/2 szklanki mleka dokładnie wymieszać/zmiksować, a następnie wlać do gotującego się mleka. Ugotować budyń (należy często i dokładnie mieszać, aby nie utworzyły się grudki lub co gorsze, aby budyń nie przypalił się). Odstawić do wystudzenia. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo (po łyżce) dodawać  zimny budyń, a następnie kilka kropli amaretto, zmiksować.

Przygotowanie ciasta:

Gotowe, ostudzone placki przełożyć masą budyniową. Ciasto odstawić w chłodne miejsce na minimum 3 godziny, a najlepiej na całą noc.

Pani Walewska

poniedziałek, 02 grudnia 2013, natka23031

Polecane wpisy

  • Jabłecznik

    Wyjątkowe ciasto na bazie serka waniliowego, bez dodatku jajek. Warto spróbować! :) Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 25 dag masła 20 dag serka waniliowego 2/3 s

  • Rolada bounty

    Pyszne, delikatne czekoladowe ciasto i krem na bazie wiórek kokosowych - rolada marzenie :) Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/2 szklanki mąki 3 łyżki kakao

  • Rolada bezowa z malinami

    Dawno tu nie zaglądałam... Pochłonęły mnie nowe obowiązki, ale już wychodzę na prostą, więc mam nadzieję, że nowe wpisy będą pojawiały się znacznie częściej niż

Komentarze
wedelka
2013/12/03 00:24:17
Ładnie Ci wyszła :) Robiłam ją już dwukrotnie i za każdym razem zachwycała gości :)
MOJE INSPIRACJE