Blog > Komentarze do wpisu

Porzeczkowiec

Pyszne czekoladowe kruche ciasto, słodka masa kokosowa i kwaśne porzeczki... Czego chcieć więcej? Przepis wart wypróbowania :)

Porzeczkowiec

Składniki na ciasto:

  • 3 szklanki mąki
  • 25 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 3 łyżki kakao
  • 4 żółtka
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Mąkę, proszek do pieczenia i kakao przesiać, dodać pokrojone w kawałki masło, żółtka i cukier. Z podanych składników szybko zagnieść ciasto i podzielić je na dwie równe części, schłodzić w lodówce przez minimum 30 minut. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do wyłożonej papierem do pieczenia blaszki, nakłuwamy widelcem i podpiekamy przez 15-20 minut w temperaturze 200 stopni. Po wyjęciu z piekarnika studzimy.

Masa:

  • 50 dag gęstej kwaśnej śmietany (u mnie 18%)
  • 15 dag wiórków kokosowych
  • 1 budyń śmietankowy/waniliowy (bez cukru)
  • 4 białka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • szczypta soli

Dodatkowo:

  • 2 szklanki porzeczek (u mnie czerwone)

Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodajemy partiami cukier. W misce łączymy wiórki kokosowe, budyń i mąkę ziemniaczaną. Do ubitych z cukrem białek dodajemy śmietanę oraz pozostałe składniki i miksujemy na wolnych obrotach (do momentu połączenia się składników). Tak przygotowaną masę wykładamy na podpieczony spód, wyrównujemy i układamy porzeczki. Na wierzch ścieramy drugą połowę ciasta. Pieczemy w temperaturze 180 stopni przez 60 minut.

Ostudzone ciasto możemy posypać cukrem pudrem :)

Porzeczkowiec

środa, 11 września 2013, natka23031

MOJE INSPIRACJE