Blog > Komentarze do wpisu

Drożdżowe ze śliwkami

Pyszne, puszyste ciasto drożdżowe z węgierkami i cynamonową kruszonką.

Drożdżowe ze śliwkami

Składniki:

  • 50 dag mąki
  • 5 dag drożdży
  • 5 dag masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 2 żółtka
  • 2 jajka
  • skórka otarta z jednej pomarańczy
  • kilka kropli aromatu waniliowego

Przygotować rozczyn z drożdży, 2 łyżek cukru i kilku łyżek ciepłego mleka, odstawić do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy. Mąkę przesiać, dodać cukier i skórkę z pomarańczy, wymieszać. Następnie dodać rozczyn drożdżowy, ciepłe (ale nie gorące!) mleko, aromat waniliowy, rozmącone żółtka i jajka i dobrze wyrobić (gdyby było zbyt klejące podsypać mąką). Gdy ciasto zacznie odchodzić od ręki dodać rozpuszczone ciepłe masło, ponownie wyrobić. Odstawić pod przykryciem do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na 60-90 minut, ciasto powinno podwoić swoją objętość.

Kruszonka:

  • 12 dag mąki
  • 5 dag zimnego masła
  • 4 łyżki cukru
  • 1 łyżeczka cynamonu

Z podanych składników przygotować kruszonkę.

Dodatkowo:

  • 50 dag śliwek (u mnie węgierki)

Śliwki umyć, osuszyć i wydrylować.

Przygotowanie:

Blachę do pieczenia posmarować tłuszczem (np. olejem) i posypać bułką tartą. Do tak przygotowanej blaszki przełożyć wyrośnięte ciasto, na wierzchu poukładać śliwki (rozcięciem do góry) i posypać kruszonką. Odstawić na około 20 minut do ponownego wyrośnięcia.

Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy około 50-60 minut.

Drożdżowe ze śliwkami

wtorek, 24 września 2013, natka23031

Polecane wpisy

  • Racuchy z jagodami

    Po prostu pyszne! Drożdżowe racuszki z jagodami, posypane cukrem pudrem, a w wersji dla łakomczuchów z kleksem bitej śmietany zachwycają :) Składniki (na 6 sztu

  • Jagodzianki

    W końcu nadszedł sezon na świeże jagody. Uwielbiam zapach, który unosi się w domu podczas pieczenia tych drożdżowych bułeczek z pysznym jagodowym nadzieniem, Mo

  • Pączki z marmoladą z róży otoczone płatkami migdałów

    Gdy przychodzi wielka ochota na coś słodkiego, gdy chcemy zaskoczyć rodzinę, a może coś pysznego do kawy? Na wszystkie te okazje pasują domowe pączki. Dziś moje

Komentarze
Gość: Arkadiusz, *.adsl.inetia.pl
2013/09/25 19:26:05
Proste, a pyszne ciasto...
-
Gość: malgorzata.budzila@gmil.com, 91.222.24.*
2013/10/01 21:22:49
Dobrze, że sezon na śliwki jeszcze się nie skończył. Lubię takie wypieki:) napiecyku.wordpress.com/
MOJE INSPIRACJE