Blog > Komentarze do wpisu

Nalewka malinowa

 Po długich miesiącach oczekiwania przyszedł czas na zaprezentowanie i posmakowanie nalewki malinowej. To pierwsza nalewka jaką zrobiłam, jeszcze w lecie. Głęboki kolor, cudowny zapach, słodycz malin dojrzewających w słońcu... 

Nalewka malinowa

Składniki:

  • 2 kg malin
  • 70 dag cukru
  • 0,5 litra spirytusu 95%
  • 0,5 litra wódki 40%

Dodatkowo:

  • szklany słój i gaza

Przygotowanie:

Maliny układać warstwami w wyparzonym i dokładnie osuszonym słoju, przesypując cukrem (do wyczerpania składników). Ja nie myłam malin, ponieważ pochodziły z naszego ogródka, z ekologicznej uprawy. Słój przykryć gazą, przewiązać i odstawić na kilka dni w słoneczne miejsce. Codziennie potrząsać słojem (nawet kilka razy), by cukier dokładnie się rozpuścił. Po kilku dniach (u mnie 6) zlewamy sok malinowy i łączymy go ze spirytusem, przelewamy do drugiego słoja, zakręcamy i odstawiamy. Pozostałe maliny zalewamy wódką i odstawiamy na 6 tygodni w ciemne i chłodne miejsce. Po wskazanym czasie należy zlać nalew, a maliny dokładnie wycisnąć - liczy się każda kropla soku ;) Otrzymany nalew wymieszać z wcześniej zlanym sokiem wymieszanym ze spirytusem. Nalewkę przefiltrować przez gazę minimum 2 razy (potrzeba cierpliwości, gdyż nalewka sączy się dosyć wolno). Malinówkę przelać do butelek i odstawić na 6 miesięcy w chłodne, ciemne miejsce. Im dłużej nalewka leżakuje tym jest lepsza.

Z podanych proporcji wyszło mi 2,3 litra doskonałej nalewki malinowej :)

Nalewka malinowa

wtorek, 19 lutego 2013, natka23031

Polecane wpisy

  • Rozrywkowe pomidory

    Karnawałowe szaleństwo trwa... Może pomidorki z sałatką znajdą się wśród Waszych imprezowych propozycji ;) Składniki: 2 średnie pomidory 5 dag startego sera żół

  • Grejpfrutówka

    Moja pierwsza domowa grejpfrutówka. Prosta w wykonaniu i smaczna alternatywa dla powszechnie znanej cytrynówki. Warto spróbować :) Składniki: 0,5 litra

  • Nalewka pomarańczowa

    Nalewka ta jest stosunkowo szybka do zrobienia (czas oczekiwania to tylko 5 dni), ma przyjemny korzenny aromat i jest wspaniałą alternatywą dla mocnych alkoholi

Komentarze
Gość: Dżaga, *.dynamic.gprs.plus.pl
2013/09/04 21:27:55
Dlaczego nie napisałaś prawdy że maliny same z cukrem mogą sfermentować. Czyli jednym słowem kicha z twojego przepisu! :(
-
2013/09/04 23:04:07
Dżaga, może po prostu nie wystarczająco często trząchałaś słojem? Lub nie stał w dobrze nasłonecznionym miejscu? Wtedy wytworzyła się pewna ilość soku, pozostały cukier opadł na dno słoja, a maliny pozostające na wierzchu (bez ochronnej warstwy syropu) zaczęły się pienić
-
Gość: jacek, *.neoplus.adsl.tpnet.pl
2014/06/21 08:53:50
podobno są tacy co umieją zepsuć kulkę od łożyska...
-
Gość: Ania, *.ipartner.com.pl
2014/08/20 11:41:53
Chciałam bardzo podziękować za przepis na tą nalewkę...robiłam po raz pierwszy i jestem w połowie pracy, ale już smakuje i wygląda obłędnie...cudownie..będę się szczyciła tym cudem , mam nadzieję , że wystarczy i zostanie na wyjazd na narty. Zrobiłam z 6ściu kg malin , więc zapasik będzie. Pozdrawiam
MOJE INSPIRACJE